"Karpal Tünel Sendromu" Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Sağlık (AA) - Anadolu Ajansı | 16.08.2023 - 00:54, Güncelleme: 16.08.2023 - 00:54
 

"Karpal Tünel Sendromu" Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Güven Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. Sinan Bülent Avcı açıkladı. Karpal Tünel Sendromu kadınlarda daha sık görülüyor.
Güven Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Sinan Bülent Avcı'nın açıklamasına göre, son yıllarda karpal tünel sendromu tanısı daha sık konuluyor ve bu hastalık kadınlarda erkeklere nazaran 2 ila 5 kat daha sık görülüyor. Bu durumun artan cep telefonu ve klavye kullanımı ile toplumdaki obezite artışından kaynaklandığı belirtiliyor. Avcı, hastalığın belirtilerini şu şekilde açıklıyor: Başparmaktan yüzük parmağına doğru olan dört parmağın uçlarında uyuşma olması, gece uykusundan uyanma ve eli sallama ihtiyacı hissetme, zamanla el kullanırken uyuşma hissi, tutulan cisimlerin düşme riski, ilerleyen durumlarda elin güçsüzlüğü. Risk faktörleri arasında genetik ve yapısal faktörlerin yanı sıra diyabet, hipotiroidi gibi hastalıklar ve obezitenin olduğunu belirten Avcı, aynı zamanda tekrarlayan küçük hareketlerle ellerini kullanan meslek gruplarının da risk altında olduğunu söylüyor. Yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösteren hastalığın genç popülasyonda klavye ve cep telefonu kullanımının artmasıyla daha hızlı bir şekilde arttığı gözlemleniyor. Kadınlarda erkeklere göre ise 2 ila 5 kat daha sık görülüyor.
Güven Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. Sinan Bülent Avcı açıkladı. Karpal Tünel Sendromu kadınlarda daha sık görülüyor.

Güven Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Sinan Bülent Avcı'nın açıklamasına göre, son yıllarda karpal tünel sendromu tanısı daha sık konuluyor ve bu hastalık kadınlarda erkeklere nazaran 2 ila 5 kat daha sık görülüyor. Bu durumun artan cep telefonu ve klavye kullanımı ile toplumdaki obezite artışından kaynaklandığı belirtiliyor.

Avcı, hastalığın belirtilerini şu şekilde açıklıyor: Başparmaktan yüzük parmağına doğru olan dört parmağın uçlarında uyuşma olması, gece uykusundan uyanma ve eli sallama ihtiyacı hissetme, zamanla el kullanırken uyuşma hissi, tutulan cisimlerin düşme riski, ilerleyen durumlarda elin güçsüzlüğü.

Risk faktörleri arasında genetik ve yapısal faktörlerin yanı sıra diyabet, hipotiroidi gibi hastalıklar ve obezitenin olduğunu belirten Avcı, aynı zamanda tekrarlayan küçük hareketlerle ellerini kullanan meslek gruplarının da risk altında olduğunu söylüyor. Yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösteren hastalığın genç popülasyonda klavye ve cep telefonu kullanımının artmasıyla daha hızlı bir şekilde arttığı gözlemleniyor. Kadınlarda erkeklere göre ise 2 ila 5 kat daha sık görülüyor.

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sayfa24.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.